вівторок, 14 квітня 2020 р.

20.04-26.04 7 клас Опрацювати тему:"Я-споживач"

Харчові домішки марковані індексом «Е»
         Харчові домішки марковані індексом «Е» – природні, ідентичні природнім або штучно синтезовані речовини, які додають у їжу як інгредієнт з технологічних міркувань: подовжити термін зберігання (консерванти), перетворити їжу в відношенні кольору, смаку (щоб зберегти і підвищити смак), текстури, консистенції, зовнішнього вигляду.
         Харчові домішки маркуються індексом «Е» у відповідності до номеру класифікатора Європейського Союзу.
         Будь-який харчовий продукт переробки містить харчові домішки, до яких відносяться і сіль, лимона чи оцтова кислота та інші, що традиційно застосовуються людством тисячоліття для приготування їжі.
31175.043.jpg (319×315)
Звичайне яблуко містить:


Антиокислювачі та регулятори кислотності
·         Е300 – аскорбінова кислота
·         Е330 – лимонна кислота
·         Е334 – винна кислота
·         Е363 – бурштинова кислота
·         Е375 – ніацин
·          
Барвники
·         Е101 – робофлавін
·         Е140 – хлорофіл
·         Е160ф – каротин
·         Е163 – антоціан
·         Е181 – танін
Консерванти
·         Е260 – оцтова кислота
·         Е270 – молочна кислота
·         Е280 – пропіонова кислота
·         Е296 – яблучна кислота
·         Емульгатори та згущувачі
·         Е440 – пектин
Підсилювачі смаку та запаху
·         Е620 – глютамінова кислота
Інші
·         Е921 – цистин
Ароматизатори
·         Ацетальдегід
·         Гексалал
·         Бутан-1-ол
·         Бутил-ацетат
·         Пропил-ацетат
·         Етил-бутаноат
·         Гексил-пропаноат
·         Гексил-гексаноат


         Харчові домішки додають до продуктів харчування щоб надати їм бажаних властивостей. За їх допомогою можна поліпшити смак і вигляд продукту, запобігти окисленню, псуванню, утворенню плісняви.
Харчові домішки поділяються на декілька класів:
Е100-Е182
барвники
Е200-Е299
консерванти
Е300-Е399
антиоксиданти (запобігають окисленню, а, отже, подовжують термін зберігання продукту)
Е400-Е499
стабілізатори (зберігають потрібну консистенцію продукту)
Е500-Е599
емульгатори (за дією схожі на стабілізатори)
Е600-Е699
поліпшувачі смаку й аромату
Е700-Е799
запасний діапазон позначок
Е900-Е999
газифікатори, посилювачі смаку
Е1000 та інші
глазурувальні речовини, підсолоджувачі, домішки, що запобігають утворенню грудочок у цукрі, борошні, солі, крохмалі
         Системне споживання харчових домішок не натурального походження призводять до хімічного забруднення організму, яке, в свою чергу, спричиняє появу різноманітних захворювань. У розвинених країнах дозволено застосування лише біля 60% від наявного списку харчових домішок.
         В Україні під забороною знаходяться лише небезпечні барвники Е102, 103, 105, 110, 111, 120, 121, 124, 123, 125, 126,127, 130, 152 та небезпечний формальдегід Е240, що раніше використовувався як консервант.
         Решта харчових домішок допущені в нашій країні до вільного використання в складі харчів чи напоїв. Але не всі з них нейтральні до організму людини.
         Харчові домішки Е104, 122, 141, 150, 171, 173, 180, 241, 477 вважаються підозрілими або потенційно небезпечними.
         Консерванти й стабілізатори Е131, 142, 210 - 213, 215 - 217, 240, 330 відносяться до канцерогенних речовин, Е221 - 226 – вважаються такими, що викликають розлади шлунково-кишкового тракту, а Е338 - 341, 407, 450, 461 - 463, 465, 466 - такими, що подразнюють шлунок.
Домішки Е230 - 232, Е238 шкідливі для шкіри, Е311 - 313 спричиняють появу висипок, Е250, Е251 - протипоказані людям із серцево-судинними захворюваннями, а Е320 - 322 підвищують рівень холестерину в крові.
         Харчові домішки натурального походження, нейтральні до організму людини*: E100, 101, 140, 141, 160а, 160b, 160с, 160d, 160e, 160f, 163, 242, 297, 301, 302, 304, 306, 308, 309, 335, 340, 343, 350-354, 356, 415, 417, 442, 470a, 470b, 471, 472a, 472b, 472e, 472f, 474-477, 481, 493, 507, 513, 528, 530,535, 538, 551, 574, 577, 905a, 938, 939, 942, 948, 948, 957, 959, 966.
* за умов відсутності алергічної реакції або індивідуальної непереносимості до компоненту


Інформаційні знаки та позначки
31175.044.jpg (131×131)
Знак «Не викидати у смітник»
Цей знак означає, що прилад містить небезпечні речовини і потребує спеціальних умов для утилізації. Продукцію марковану таким знаком не можна викидати у звичайний контейнер для сміття, а слід здати до спеціального приймального пункту.
31175.045.jpg (115×115)
Подразнюючий
Як правило, цей знак можна знайти на баночках з різними миючими та чистячими засобами. При попаданні в очі і на шкіру такий продукт може викликати свербіж, подразнення і навіть запалення. Після роботи з цією речовиною слід не допускати потрапляння в очі, а також ретельно мити руки. Намагайтеся також працювати в добре провітрюваних приміщеннях – випаровування цих продуктів можуть викликати кашель і запалення дихальних шляхів.
31175.046.jpg (113×113)
Шкідливий
Цей знак найчастіше зустрічається на упаковках з розчинниками, лаками і фарбами. Він інформує про те, що продукт містить одну або кілька шкідливих чи токсичних речовин.
31175.047.jpg (114×114)
Їдкий
Їдкими можуть бути, наприклад, різні засоби по очищенню каналізаційних труб. Попереджувальний значок говорить про те, що до складу продукту входить луг або кислота у великій концентрації. А значить, при попаданні на шкіру засіб може викликати важкі опіки і серйозні пошкодження шкіри, м'язової тканини і слизової оболонки. При роботі з такими продуктами треба обов'язково одягати рукавички.
31175.048.jpg (114×114)
Небезпечний для довкілля
Цей знак попереджає про шкідливість продукту для природи. До його складу можуть входити речовини, які створюють загрозу для життя живих організмів – водних і наземних.
strok-pridatnosti.jpg (240×240)
Дата виготовлення
Строк придатності встановлюється виробником на підставі відповідних чинних нормативних документів із зазначенням встановлених умов зберігання.
nomer-partiji.jpg (240×240)
Номер партії
Номер партії, порядковий номер або внутрішній артикул відноситься до службової інформації, що дозволяє ідентифікувати продукцію.
31175.051.jpg (122×122)
Знак «Парасоля»
Цей знак означає що продукцію слід оберегти від вологи.
31175.052.jpg (127×127)
Матеріал, придатний для контакту з харчовими продуктами
Цей знак означає, що упаковка продукту вироблена з матеріалу який придатний для контакту з харчовими продуктами.
31175.053.jpg (110×110)
Цей знак означає, що прилад має елементи вироблені зі скла або іншого крихкого матеріалу.

31175.054.jpg (127×127)
Цей знак означає, що маркований ним прилад слід берегти від нагрівання.

31175.055.jpg (147×101)
Цей знак означає, що марковану ним продукцію слід берегти від випромінювання.

31175.056.jpg (140×127)
Цей знак зазначає граничне значення температурного режиму зберігання (застосування).
31175.057.jpg (126×111)
Цей знак зазначає, що маркована ним продукція є вогненебезпечною.



Символи догляду за текстильними виробами

     31175.058.jpg (588×439)
           31175.059.jpg (589×457)
           31175.060.jpg (588×455)
31175.061.jpg (659×345)

            31175.062.jpg (588×310)

Немає коментарів:

Дописати коментар